Noví tvůrci – díl 45: kabelky pro papoušky, meruňková chilli omáčka a vycházkové hole

PARROT Ludmila Pleskačová (profil)
Móda, Umění

Nosí papoušci kabelky? Věřte tomu nebo ne, ale někteří ano! Ale papoušek je pouze přezdívka a s postupem času vlastně značka, pod kterou tvůrkyně Ludmila Pleskačová vyrábí. Jenže zatímco tento název drahnou dobu byl ekvivalentem pro dětskou konfekci, nyní se autorka přeorientovala především na ruční výrobu kabelek. Jednotlivé kusy jsou vždy úplně jiné, extravagantní a zajímavé. Současně jsou ale také šité s láskou a chytře funkční, ať už jsou zrovna vyrobené z látky, kůže nebo rifloviny. Přesto jako pozůstatky předchozího zaměření, naleznete v prodeji také dětské rifle a manšestráky.




Kabelky Inggrid (profil)
Móda

Kolik může být různých způsobů, jak vyrobit dámskou kabelku? Dva, pět, deset? Tvůrkyně vystupující pod značkou Inggrid šije kabelky už deset let, takže v její nabídce najdete nestárnoucí klasiky. Ať už jde o puntíkatou kabelku Jacqueline nebo jednoduchou klasiku Euphonia. Jenže pak zabrousíte hlouběji a začnete narážet na jedno překvapení za druhým. Tím prvním jsou kabelky ze série Nightmare, které se neodlišují materiálem, ale látkou a obrázky z horroru. Jenže kabelky mohou vznikat i s čelní stranou z tvídu, mohou se tvářit jako námořnické s proužky nebo jako věčně popršené, v kolekci perlivá. Krásně estetické jsou pak kabelky s vyšíváním na přední straně. Není žádná milovnice kabelek, která by si v tomto obchodě nevybrala.




Pleteninka (profil)
Dětské zboží, Móda

Čepici, šálu nebo halenku? Pletená móda takové kusy oblečení jednoduše miluje a stejně tak i tvůrkyně Pleteninka. V její nabídce najdeme jarní barvy pampelišek i podzimní odstíny, které nezklamou v žádném ročním období. Ať už chcete dečku nebo podšálek pod kávu, pak Vám umí vyjít vstříc. Ale právě jarní móda převládá, ať už je řeč o krásném barevném topu Rozkvétám nebo háčkovaném šátku Jaro do sítě lapené. Září barvou a když tu zrovna jaro není, tak máte pocit, že jej musíte nošením přivolat. Dominantou řady výrobků jsou vroubkované vzory, které vytváří opravdu jedinečnou hru barev.




Huhuchilli (profil)
Jídlo & Pití

Huhu je pravděpodobně citoslovce, které ze sebe vyrazíte po ochutnání rajčatových omáček, které vytváří firma HUHU Chilli. Budou to citoslovce uznání, ale také do určité míry vyjádření pálivosti. A aby nebylo to Huhu pouze jedno, v nabídce najdete široké množství nejrůznějších omáček a pyré, v různých úrovních pálivosti a řada z nich se svým původem posouvá spíš mezi ovocné lahody. Třeba meruňková chilli omáčka nebo dokonce fíkovo-hrušková. Celá historie firmy se před devíti roky začala psát s jednou papričkou Dorset Naga, ale v tuto chvíli už mizí uvnitř skleniček s omáčkami spousty papriček. Kromě klasických omáček najdete v nabídce třeba i chutney, hořčice nebo kimchi.




Umělecké truhlářství Adam Střelec (profil)
Domov & Zahrada, Šperky, Sport & Hobby, Umění

Truhlařina je prací mnoha podob. Začíná u stolů, postelí a jiného nábytku, ale skončit může třeba u luxusních nožů nebo vycházkové hole. V takových komplikovaných dílech umělecký truhlář Adam Střelec nachází sám sebe. Nebojí se spolupráce s dalšími umělci, takže jeho výrobky mohou být zdobené rytci nebo zlatníky. Práce se dřevem pak musí být jemná. Při každém dotyku se takový truhlář snaží navázat kontakt se dřevem tak, aby nejen ono vyhovělo jeho hrubé síle nástrojů, ale aby se i on částečně podvolil tomu, co by si přál samotný materiál. A nezbytným krokem k absolutnímu estetickému dojmu jsou právě samotné dřeviny, ideálně exotické, které mají nečekané barvy a kresbu (například palma nebo palisandr).