Noví tvůrci – díl 27: makové panenky, opalované dřevo a zvířecí reliéfy

eshop-satyr (profil)
Domov & Zahrada, Umění

Ve dřevě je krása. Ale nejde jen o tu ladnost v rovné ploše. Krása stromů je právě v jejich hloubce. V té schopnosti vyplnit prostor. A podobný efekt se snaží vytvořit tvůrce eshop-satyr se svými dřevěnými produkty. Vyrábí totiž 3D reliéfy z dubového dřeva, které zcela změní Váš pohled na výzdobu interiéru. Nádherné a masivní dekorace, ať už jsou to hlavy zvířat, znamení zvěrokruhu nebo třeba děsivá maska. Teprve pod správným nasvícením pak vynikne hloubka. Takovým výrobkům prostě nemohou svědčit fotografie, ty je třeba vidět na vlastní oči! A když zrovna nevyrábí z masivu, připravují s pomocí laseru vyřezávané 3D hodiny nebo třeba obří dřevěné lampy.




Makový svět (profil)
Domov & Zahrada, Umění

Takové, nebo makové? Oboje! Mák totiž nemusí skončit jen v buchtách nebo na bramborových šiškách. Tvůrkyně, která vystupuje pod značkou Makový svět totiž dává makovicím, jejich stonkům i květům zcela jiný význam a poslání! Hlavní roli ale nehraje pouze ten náš klasický mák, který známe z českých polí. Jeho odrůd je mnohem víc. A po prozkoumání autorčiných výrobků a toho, jak se jí podařilo spojit makovice s tradičním řemeslem, budete nadšeni. Narazíte zde třeba na krásného makového koníka, srdíčkové dekorace nebo anděly. Pokud máte fantazii a jste šikovní, z máku lze vyrobit, co si zamanete.




Ohnivé dřevo (profil)
Domov & Zahrada, Umění

Jak si rozumí oheň a dřevo? Myslíte, že se spolu moc nekamarádí a že obvykle je oheň v roli predátora a dřevo v roli lovné zvěře? Tvůrci ve firmě Ohnivé dřevo si to nemyslí a chtěli by změnit i Vaše vnímání. Oheň totiž může udělat dřevo ještě krásnějším, pokud jej umíte zkrotit a použít správným způsobem a ve správné intenzitě. Využívají rovnou dvě techniky, vypalování elektrickým proudem nebo opalování dřeva. První jsou takzvané Lichtenbergovy obrazce, vypadají trochu jako rozvětvený blesk nebo strom. Druhou technikou je tradiční japonský způsob ochrany dřeva Shou-sugi-ban Yakisugi, při které je dřevo opáleno a současně zakonzerováno. Když se oba tyto principy výroby spojí s nápady a odvahou, vznikne řada skvělých produktů, přesně jako v případě těchto tvůrců. Třeba jejich prkénka Vám bude každý závidět.




Hana Matys Hand Made (profil)
Domov & Zahrada, Umění

Jak se dá dívat na 25 let poctivé práce a zaměstnání u firem? Jako na věrnost. Jako na zkušenost. Jako na cestu, která měla skončit právě u vlastní tvorby. Dlouhou cestu ke svobodě vlastního tvoření za sebou má autorka vystupující pod značku Hana Matys Hand Made. Šije potahy, písmenka pro oslavy narozenin nebo třeba podsedáky. Její portfolio ale netvoří jen klasické výrobky. Neustále se snaží zkoušet něco nového. Například právě v těchto dnech se v její nabídce objevily ručně šité rolety na magnetech!




Agapornis Luis (profil)
Móda

Průmysl denně vyprodukuje spoustu odpadů, které by bylo možné ještě použít. A to třeba i u takových materiálů, jako je pravá kůže. Naštěstí se najdou tací, kteří tyto již se nehodící barvy nebo odřezky dokážou vzít a udělat z nich něco zcela nového, kreativního a hlavně krásného. Taková je i značka Agapornis Luis, která z již zmíněných kousků, které by skončily na skládce, vyrábí kapsičky, peněženky nebo klíčenky. Jsou jednoduché a jsou elegantní. Jsou to drobné módní doplňky, dostupné ve spoustě zajímavých barevných odstínů. Výrobky tohoto tvůrce dokonale naplňují krédo v jednoduchosti tkví krása.